Pentujen täytettyä kuusi viikkoa, oli aika tarkistuttaa niiden silmät. Voihan ne aikaisemminkin tarkistaa, mutta silmät kun ovat vielä pienet, niitä on vaikea katsoa. Toisaalta taas tutkimisen jättäminen myöhempään voi johtaa vääriin tuloksiin sillä CRD saattaa peittyä tuossa 7-8 viikon iässä silmään kehittyvän pigmentin alle.

Pakkasin pennut aamulla autoon, kaikki samaan häkkiin, ja ajelin Viitaniemeen. Onneksi Kaisa tuli avuksi sillä siinä apukäsiä tarvittiin! Ensiksi kannoimme koko häkin pentuineen päivineen sisälle, sitten laitoimme kaikille silmätipat. Sitten oli hetki aikaa täytellä tarkastuslomakkeita, sen jälkeen eläinlääkäri Päivi Kallioniemi otti meidät vastaan. 

Ensin pennut tutkittiin päällisin puolin ja kuunneltiin niiden sydämet. Pojista kaikilla muilla paitsi Tulppiksella oli molemmat kivekset jo paikoillaan. Tulppiksellakin toinen tuntui nivuskanavassa ja luulenpa että se toinenkin siellä on tuloillaan, mutta pääasia että näillä uusiin koteihin suuntaavilla oli tämä "varustus" kunnossa. Hammaskalustot olivat melkein kaikilla hyvät, riittävän leveät alaleuat ja leikkaavat purennat. Tässäkin asiassa Tulppis oli poikkeus, sen alaleuka on kapea ja kulmurit osuvat kitalakeen. No, odotellaan miten ne pysyvät hampaat sille tulevat. Sehän on pikkupentuna juonut tuttipulloa ja tutti ei ole niin leveä kuin nartun nisä, se saattaa vaikuttaa hampaiden asentoon. Ainoa napatyrä löytyi Kryptikseltä mutta sekin oli niin pieni että on kuulemma mahdollista että se kuroutuu itsekseen..

Sydämiä kuunnellessä pieni sivuääni kuului Tulppikselta ja Pläkkikaulalta. Pennuillahan on joskus tällaista ja se häipyy ennen puolen vuoden ikää, todennäköisesti niin myös näiden kahden tapauksessa. 

Sitten laitettiin valot pois ja alettiin tutkia silmiä. Lakihan on geenitestattu ja se on CEA:n kantaja. Ahtia ei ole testattu mutta ilmiasultaan se on terve kuten tietysti Lakikin. Pennut siis saattoivat olla joko kaikki terveitä (jos Ahti olisi geneettisesti terve) tai n. puolet sairaita jos myös Ahti olisi kantaja. No, jo ensimmäinen pentu näytti miten asianlaita on: Pilkkutytöltä löytyi toisesta silmästä CRD. Ja aikalailla laskennallisten todennäköisyyksien mukaan mentiin: Pläkkikaula, Kryptis, Urho ja Tulppis olivat terveitä. Mustajalalla, Punanenällä ja siis Pilkkutytöllä oli CRD. Lisäksi Mustajalalla löytyi toisesta silmästä PPM-rihmastoa.

Sitten laitettiin vielä Lakille rabiesrokote joka tässä pentutohinassa oli päässyt menemään vanhaksi. Vähän harmittaa kun sen vasta-ainetesti - johon silloin aikoinaan nähtiin todella paljon vaivaa -  meni myös vanhaksi, mutta eihän sille mitään voi. Tiineenä en sitä uskaltanut rokottaa ja syksyllä vielä ei asia tullut pieneen mieleenikään.

Lopuksi kannoimme Kaisan kanssa pentuhäkin takaisin autoon. Kävin vielä kaupan kautta ja pennut olivat koko reissun ajan pissimättä eikä kukaan voinut pahoin. Hieno juttu!

Iso kiitos Kaisalle avusta!