Kuukauden ikään ehtineet pennut ovat taas (yllätys yllätys) kasvaneet ja kehittyneet. Viime viikon alussa ne alkoivat herätellä minua öisin. Tunnollisena kasvattajana menin aina alakertaan katsomaan mikä pienokaisilla on hätänä, todeten että ne halusivat ainoastaan pois pentulaatikosta, leikkimään tai kakaklle. Kun kolmantena yönä nostin ne toistamiseen pois laatikosta ja ne vain kävivät naskalihampaillaan yöpukuni lahkeisiin kiinni, totesin että kaippa niiden on saatava laajentaa omaa reviiriään. Otimme pentulaatikosta etuseinän kokonaan pois ja siitä lähtien ne ovat saaneet leikkiä koko keittiössä vapaasti. Hyvin ne osaavat silti mennä laatikkoon takaisin nukkumaan, mutta ne ovat myös keksineet että äiti-Lakin nukkumapaikka ulko-oven edessä on melkoisen mukava. Elikkäs nyt ne nukkuvat usein kahdessa "kasassa" eri puolilla huonetta.

Lakin tissitulehduksen myötä pennut ovat alkaneet saada kiinteää ruokaa kolmesti päivässä. lakin tissit ovat kyllä parantuneet hyvin ja se on taas rauhallisesti antanut pentujen imeä, mutta selvästi sen maidontuotanto vähenee ja myöskään naskalihampaat eivät tunnu siitä mukavilta. Näin varmaan on tarkoitettukin että pennut pikkuhiljaa alkavat tulla toimeen omillaan. 

Ruokana ne ovat saaneet aluksi Royal Caninin Mother & Babydog Maxia, sen loputtua sekä Laki että pennut ovat nyt syöneet Eukanuban Medium Puppya.

Pennut ovatkin sitten tutstuneet myös vesikuppiin. Kaikilla on ollut vähän oma tyyli opetella juomaan: osa kokeilee kissamaisesti tassulla onko vesi kylmää, toisinaan kielellä livotaan niin korkealta ettei varmasti kastu kuin ihan kielenkärki. Kryptis pisti kuononsa kokonaan veteen ja lipoi sitten nenänpäältä pisarat. Kun kaveri tuli sitten viereen lotkottamaan tajusi Kryptiskin että sen kielen voi tosiaan laittaa sinne veteen. Toistaiseksi kukaan ei ole saanut vesikuppia nurin (koputtaa puuta) vaikka minulla on ollut mielessä jo monta päivää vaihtaa kuppi sellaiseen joka ei kaadu.

Pennut ovat myös kiinnostuneet leluista. Leluja tapetaan ravistelemalla ja niiden päällä painitaan. Punanenä, Kryptis ja Urho ovat myös jo kantaneet leluja ja pikkuhiljaa kaikilla muillakin alkaa olla samanmoisia elkeitä. Liikkuvasta lelusta ne kiinnostuvat heti mutta toistaiseksi sitä vielä otetaan kiinni tassuilla enemmän kuin suulla.

Tulppis on kehittynyt tosi hyvin. Se on ehkä kaikkein uteliain -  tämä johtunee paljolti siitä että se on saanut erityisuomiota kun olen sitä joutunut niin paljon sylissä hoitamaan. Se tulee perässäni talon muihin huoneisiin, tutkii paikkoja häntä pystyssä ja kipittää käytävillä. Pentujen keskinäisissä nujakoissa se jää alakynteen mutta jos satun paikalle, nostan sen pois toisten alta. Sen jälkeen Tulppis kuitenkin painelee toisten perään "kostamaan". Se haastaa kavereita painiin ihan siinä missä muutkin pennut.

Lakin antibiootti on saanut pentujen vatsat välillä vähän löysäksi mutta mistään varsinaisesta ripulista ei voi puhua. Kiinteän ruuan syöminen sitten vastaavasti on saanut niiden vatsat välillä vähän kovaksi. No, yhtä kaikki, kakkaa riittää...

Kaikkien hampaat kasvavat tasaista tahtia ja purennat näyttävät olevan tässä vaiheessa ok. Kulmureiden ja etuhampaiden lisäksi myös taakse on tullut isot hampaat. Kynsien leikkuu on helpottunut huomattavasti kun pennut viihtyvät hyvin sylissä ja ne kynnet eivät ole enää ihan minimaalisen pienet. 

Kryptiksellä on napatyrä jonka luulen jouduttavan kirurgisesti korjaamaan. Muiden navoista on jäljellä pienen pieni näppylä. Pikkuhiljaa alan jännittää poikien pallien puolesta. Sinisillä pojilla on jo selvät kivespussit mutta tuleeko niihin täytettä ...? Mustilla pojilla on sen verran enemmän karvaa että jos pussit on, niitä ei silmällä näe. Täytyy niitä sitten yrittää kopeloida aika ajoin.

Koska pentulaatikolle ei ole enää varsinaista tarvetta, aion sen purkaa tänään ja laittaa pennuille nukkumapesäksi kevythäkin. Muuten sitten keittiön lattia on vuorattu sanomalehdillä. Tosin välillä tuntuu siltä että on turvallisempaa kävellä itse niillä sanomalehdillä kun ne pissat ja kakat ei todellakaan aina osu niille lehdille :D